Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των Δομών Υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των Δομών Υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των Δομών Υγείας των νησιών με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 συνυπέγραψε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση το Κράτος, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας, υποχρεούται και Συνταγματικά για τη λήψη ειδικών πρωτοβουλιών στήριξης των Κέντρων Υγείας των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών της χώρας (Άρθρο 101, παρ.4). Ειδικά όμως στις νησιωτικές περιοχές επικρατεί έντονη ανασφάλεια λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε υγειονομικά στελέχη, είδη προστασίας και ενός οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του ιού.
Πολλές επιστολές φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, κάνουν έκκληση τόσο στον Υπουργό Υγείας, όσο και στους επικεφαλής του ΕΟΔΥ για την στήριξη των απομακρυσμένων δομών υγείας των νησιών. Συγκεκριμένα, υπομνήματα Δημάρχων και Ιατρικών Συλλόγων των νησιών, καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρέχονται στους λειτουργούς Υγείας των περιφερειακών Κέντρων Υγείας, την υποστελέχωση αυτών αλλά και την αδυναμία τοπικής εξέτασης δειγμάτων.
Περαιτέρω, έντονη είναι η ανησυχία των τοπικών φορέων για τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ σε περιπτώσεις όπου βρεθεί κρούσμα Covid- 19 σε νησί και χρειαστεί άμεση αεροδιακομιδή, με δεδομένο ότι λίγες έως ελάχιστες είναι οι νησιωτικές δομές που μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό ή πιθανές επιπλοκές αυτού. Παράλληλα, τα νησιά τα οποία φιλοξενούν, πια, δυσανάλογο, της χωρητικότητας των ανάλογων δομών, αριθμό προσφύγων και μεταναστών, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση τους, εκφράζουν έντονα διαβήματα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας αυτών, καθώς οι ανάγκες υγειονομικής κάλυψης έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, πόσο, δε μάλλον, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Οι ερωτώντες βουλευτές, θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση μιας υγειονομικής κρίσης πρέπει να σχεδιάζεται συνολικά και ανταποκρινόμενη στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες όλων των περιοχών μιας χώρας και πως ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας οφείλει να περιλαμβάνει τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας, ιδιαίτερα των νησιών, όπου δεν υφίστανται Δευτεροβάθμιες Δομές, ζητά απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών. Πώς προτίθεται το Υπουργείο και ο ΕΟΔΥ να εντάξει τις Δομές Υγείας των νησιών, στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, πρόκειται και σε τι ποσοστό να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας των νησιών από τις προλήψεις που σχεδιάζονται να γίνουν, πώς ενισχύονται οι τρόποι διακομιδής ασθενών από τα νησιά προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, ποιά η πολιτική που ακολουθείται για την εξέταση δειγμάτων που χρειάζεται να γίνει σε πληθυσμό των νησιών και τέλος τι σε και σε ποιες ποσότητες υλικό προστατευτικών μέσων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κτλ) διοχετεύεται στις Δομές Υγείας των νησιών;
Οι νησιωτικές κοινωνίες αυτές τις ώρες βιώνουν μια διπλή ανασφάλεια: αυτή της χωρικής απομόνωσης και αυτή της πιθανότητας επέλασης του ιού. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και της Πολιτείας να μην αισθανθεί κανείς νησιώτης ευάλωτος από την απουσία του Κράτους.

Η «ελληνική ιδιαιτερότητα» της κρίσης του κορωνοϊού

Η «ελληνική ιδιαιτερότητα» της κρίσης του κορωνοϊού


Να μην μασάμε τα λόγια μας. Η χώρα έχει μπει σε μια επιδημική κρίση, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε οικονομική κρίση και έπειτα σε κοινωνική κρίση. Αν δεν εκδοθεί ευρωομόλογο, αν η Ε.Ε. δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το Βερολίνο δεν κατανοήσει ότι πρέπει να κινηθεί με όρους αλληλεγγύης και όχι οικονομικού εθνικισμού, τότε θα είμαστε μπροστά σε δύσκολα χρόνια, ξανά. 

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μέσα σε πέντε μήνες, και πριν ξεσπάσει η πανδημία, η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Αφού ξέσπασε, καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει τι έρχεται και δια στόματος υπουργού Υγείας υπήρχε διαβεβαίωση πως η χώρα είναι θωρακισμένη.

Τώρα που η κατάσταση κλιμακώθηκε, τα οικονομικά μέτρα προστασίας που λαμβάνει, είναι περιορισμένα. Κυρίως όμως, πολλά από αυτά, αντί να λειτουργούν επιβραδυντικά στην οικονομική ύφεση, που αναμένεται πλέον το 2020, τη φέρνουν πιο κοντά και πιο έντονη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει με τη φωτιά. Διακινδυνεύει τη μετατροπή της επιδημικής κρίσης απευθείας σε κοινωνική κρίση, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο της οικονομικής ανάσχεσης των συνεπειών το κορωνοϊού. Ιδίως σε ότι αφορά στα  φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. 

Όλες οι άλλες χώρες της Ε.Ε. μπήκαν σε αυτόν τον πόλεμο, βάζοντας μπροστά το βαρύ πυροβολικό: το κράτος. 

Στη Γαλλία, το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού, στη Σουηδία πληρώνει το 95% του μισθού, στην Ολλανδία το 90%, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νορβηγία και την Ισπανία το 80%, στη Δανία και την Πορτογαλία το 75% μισθού, στην Ιρλανδία το 70% και στη Γερμανία το 65% κατά μέσο όρο του μισθού.

Στην Ελλάδα έγινε το πρωτόγνωρο: η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους εργοδότες για μείωση του 50% του μισθού των εργαζομένων, χωρίς να καλύπτει το υπόλοιπο 50% το κράτος. Έτσι μετακυλύει το κόστος της κρίσης στους πιο αδύναμους. Την ίδια ώρα, χρυσοπληρώνει ιδιωτικές κλινικές και media για την δική της προβολή.

Στις άλλες χώρες επιχειρείται η προστασία της κοινωνικής συνοχής. Κόμματα που κυβερνούν και που βρίσκονται στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέγουν ένα μείγμα πολιτικής, με κύριο υλικό την κρατική προστασία προς τους βαλλόμενους χαμηλόμισθους. Αντί γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός εδώ στην Ελλάδα, τους στέλνει πίσω στην καρδιά της άγριας οικονομικής κρίσης, της περασμένης δεκαετίας. 

Η μείωση στους μισθούς των εργαζομένων, μοιραία θα μειώσουν περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση και θα αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα, σε μια χώρα που αναμένεται ούτως ή άλλως οικονομική καθίζηση στον τουρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή και τις μεταφορές.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί μια οικονομική και κοινωνική κρίση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα ερχόταν λόγω της επιδημίας. 

Δυστυχώς, θα συνεχίσουμε έτσι. Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Και πλέον οι καταστάσεις που θα ζήσουμε μέσα στο 2020, αν δεν αλλάξει άμεσα ιδεολογική κατεύθυνση η κυβέρνηση, θα αποδειχθούν απλός πρόλογος ενός νέου ελληνικού δράματος

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Μονο η Ελλάδα στην Ε.Ε. οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,

 Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ' αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών.
 Αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας δίνοντας ένα επίδομα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών:
 Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού
Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού .

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης λοιπόν να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης.

Πηγή: altsantiri.gr

Ανακοίνωση γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.
Η Π.Γ. εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση που αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως και την κατάσταση της οικονομίας. Επίσης, συζήτησε και εκτίμησε την κατάσταση στην Ευρώπη υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.
 Στο πλαίσιο αυτό, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα παρακάτω:
Στο πεδίο της δημόσιας υγείας, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταματήσει να ολιγωρεί και να πάρει τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
Να προχωρήσει δηλαδή στην άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας της χώρας.
Να ενσωματώσει στον συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας όλες τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας: τα κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και οι ΤΟΜΥ.
Να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού τις μονάδες υγείας.
Να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
Να πραγματοποιήσει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες.
Να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα.
Στο πεδίο της οικονομίας, είναι απαραίτητη μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση. Δεν αρκούν μόνο τα εγγυοδοτικά εργαλεία ή η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις σε χρήμα τώρα και όχι εκ των υστερών, γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά. Υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, υπάρχει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον χρειαστεί. Αν δεν προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο έχουν ως μοναδικό στόχο τη διάλυση της αγοράς εργασίας. Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και, αφετέρου, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αποψινή Σύνοδος Κορυφής έχει ξεχωριστή σημασία για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο. Η ηγεσία της Ε.Ε. οφείλει να πάρει μέτρα εδώ και τώρα εκτός του συνήθους πλαισίου που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι αναγκαία μια γενναία δέσμη μέτρων επεκτατικής πολιτικής, ώστε η Ε.Ε. να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσει ακόμα και τη συνοχή της. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση ευρωομόλογου, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η λήψη του μέτρου αυτού είναι επιτακτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τις οργανώσεις του, όλα τα στελέχη και τα μέλη του, στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την αλληλεγγύη. Το κόμμα μας, σε συνεργασία με τους φορείς της Πολιτείας και την αυτοδιοίκηση, αλλά και μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό δηλώνει παρών σε αυτή τη μάχη. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου για την 25 Μαρτίου




   Ο.Μ.ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ                                                                                                                                    
                                               

Πάρος, 25/03/2020


Για την επέτειο της 25η Μαρτίου


Η σημερινή επέτειος της εθνεγερσίας έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Βρισκόμαστε στην μέση μιας ακόμη κρίσης, ενός πολέμου με μια αόρατη απειλή. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Όλοι οι Έλληνες μένουμε μέσα συμβάλλοντας στην Εθνική προσπάθεια ενάντια στην εξάπλωση του Κορονοϊού. Σήμερα για πρώτη φορά δεν παρελαύνει ο στρατός και οι μαθητές στους δρόμους . Όμως νοητά παρελαύνουν οι εθνικοί μας ήρωες, δυστυχώς άοπλοι και χωρίς τεθωρακισμένα. Πρώτοι οι νοσοκομειακοί γιατροί μας , κρατώντας ψηλά τη σημαία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ακολουθούν οι νοσηλευτές μας και το λοιπό προσωπικό με υψωμένο το λάβαρο της αυτοθυσίας . Πίσω τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα , καθημερινοί ήρωες του δρόμου. Στη συνέχεια βλέπουμε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ με παραστάτες τους οικογενειάρχες που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους , όσο μοχθούν για να μη μας λείψει τίποτα. Ακολουθεί η μηχανοκίνητη ομάδα των υπαλλήλων που παραδίδουν κατ' οίκον εκείνοι που διευκολύνουν την έγκλειστη καθημερινότητά μας. Ας υποκλιθούμε κι ας ευχηθούμε σ όλους αυτούς χρόνια πολλά και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους. Ας ευχηθούμε και σ αυτούς που τους παρακολουθούν από την Εξέδρα να κάνουν το καθήκον τους, να βάλουν την Πατρίδα και τους Έλληνες πάνω από τα όποια συμφέροντα και τις δεσμεύσεις. Να πάρουν όλες εκείνες τις αποφάσεις που χρειάζονται για να σταθεί η Χώρα και οι πολίτες της στα πόδια τους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Χρόνια πολλά κι ελεύθερα.

                                                                                                           Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ


Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

«Πράξη εθνικής ευθύνης»: Ο Αλ. Χαρίτσης για το σωτήριο «μαξιλάρι» των 35 δισ. από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πράξη εθνικής ευθύνης»

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει αμέσως σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας».

«Η δημιουργία του σωτήριου μαξιλαριού των 35 δισ. από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία πράξη εθνικής ευθύνης, παρότι λοιδορήθηκε τότε από τους νυν κυβερνώντες» διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εφ.Συν." και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή, καλώντας την κυβέρνηση «να το αξιοποιήσει προχωρώντας αμέσως σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας». Χαρακτήρισε δε «ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να διορθώσει τους υπουργούς του μέσα σε 24 ώρες, υιοθετώντας κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη: ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διασφάλιση της πρόσβασης όλων, οριζόντιες παρεμβάσεις που να αφορούν την εργασία και την οικονομία στο σύνολό τους.Και βέβαια αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Είναι οξύμωρο να λέμε ότι ‘μένουμε σπίτι’ την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από το δικό τους».
«Στη χώρα μας και διεθνώς, συγκρούστηκαν δύο αντιλήψεις: της ιδιωτικοποίησης και της προάσπισης του εθνικού συστήματος υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «εν μέσω μνημονίων και δρακόντειων δημοσιονομικών περιορισμών ανασυγκρότησε το σύστημα υγείας, το οποίο είχαμε παραλάβει στα πρόθυρα της κατάρρευσης» και ότι «οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που είχαμε δρομολογήσει, εκκρεμούν αδικαιολόγητα εδώ και έναν χρόνο».
Για το προσφυγικό, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: αποσυμφόρηση των νησιών με οργανωμένη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα» επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη πίσω τα σχέδιά της για κλειστά κέντρα – φυλακές» τα οποίαχαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «υγειονομική βόμβα».
Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης αποκάλεσε «μέγιστο λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να επιμένει να επωμίζεται τον ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρώπης και να μην πιέζει για μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε "αποθήκη ψυχών"» υπογραμμίζοντας ότι «το μήνυμα πρέπει να παραμείνει σταθερό  απέναντι στην προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες κάθε φορά που θέλει να εκβιάσει την ΕΕ».
«Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να επιστρέψει στην ενεργητική, διεκδικητική εξωτερική πολιτική που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό η χώρα να αποτελεί ευρωπαϊκό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης» κατέληξε.

Πηγή:    left.gr

Ανδρέας Ξανθός: Προστατέψτε ΤΩΡΑ τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής»!

Ανδρέας Ξανθός: Προστατέψτε ΤΩΡΑ τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής»!

Η εικόνα σοβαρών έως δραματικών ελλείψεων σε μάσκες (όχι μόνο σε ειδικές μάσκες FFP2 αλλά και σε απλές χειρουργικές), σε αντισηπτικά υγρά, γάντια, ποδιές και ειδικές στολές για τη φροντίδα ύποπτων κρουσμάτων, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει.

xanthosexcaeje2h.jpg


H δήλωση του τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθού, για τις ελλείψεις των μέσων ατομικής προστασίας των υγειονομικών:
«Παρακολουθούμε καθημερινά τη μάχη που δίνει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ για την καλύτερη δυνατή φροντίδα όσων έχουν ανάγκη, αλλά και την αγωνία των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας για την δική τους προστασία από τον ιό και τις επιπλοκές του. Βλέπουμε όμως ότι επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στο πολύ κρίσιμης σημασίας θέμα της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στον τομέα αυτόν τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και οφείλουμε να το πούμε με υπευθυνότητα και χωρίς διάθεση μικροπολιτικής. Η εικόνα σοβαρών έως δραματικών ελλείψεων σε μάσκες (όχι μόνο σε ειδικές μάσκες FFP2 αλλά και σε απλές χειρουργικές), σε αντισηπτικά υγρά, γάντια, ποδιές και ειδικές στολές για τη φροντίδα ύποπτων κρουσμάτων, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας για επάρκεια μέσων και υλικών δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Και το αποκορύφωμα ήταν το χθεσινό έγγραφο του ΕΟΔΥ που δίνει οδηγίες στους υγειονομικούς για το πώς θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση ελλείψεων εξοπλισμού ατομικής προστασίας! Πιο λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να δοθεί!
Τώρα, λοιπόν, που ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν «εκτός μάχης» οι πρώτοι υγειονομικοί, τώρα που αυξάνεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στο προσωπικό, οφείλει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση να δώσουν ένα σήμα έμπρακτης (και όχι μόνο ηθικής) στήριξης των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής». Χρειάζονται άμεσα και επείγοντα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και την επάρκεια όλων των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης. Κάθε καθυστέρηση, κάθε ολιγωρία, κάθε ανεπάρκεια σ’ αυτό το μέτωπο, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, άρα και για τη Δημόσια Υγεία».
 Πηγή: left.gr 


 "Με Συλλογική και Ατομική Ευθύνη απέναντι στην Πανδημία "

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, από την πρώτη στιγμή της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, τοποθετήθηκε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, για τους εργαζόμενους και την αγορά εργασίας, για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Είναι σημαντικό ότι ένα τμήμα των προτάσεων αυτών υιοθετείται σταδιακά από την κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες, τις παλινωδίες, τις αβλεψίες και τις ατολμίες που οφείλονται αποκλειστικά στις ιδεολογικές εμμονές της κυβερνώσας παράταξης. 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακούγεται σήμερα από τα πλέον επίσημα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων, εκείνων που ευαγγελίζονταν την ιδιωτικοποίηση της υγείας, ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι αυτό που πρέπει να στηριχθεί, όχι με “χειροκροτήματα”, αλλά με γενναία επιχορήγηση και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ως μοναδικό ανάχωμα στις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού όταν αυτή η κρίση περάσει.
Δεν είναι ίσως η ώρα για να θυμίσουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει το δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο αλλά και να το ενισχύσει μέσα σε στενές δημοσιονομικές συνθήκες, όσα έπραξε για να ξαναβάλει στοιχειώδεις κανόνες στις σχέσεις εργασίας, για να δώσει το δημοσιονομικό χώρο με το μαξιλάρι των 35 δις. Είναι η ώρα όμως για να τα περιφρουρήσουμε και να μην επιτρέψουμε σε διάφορους δημοσιολογούντες να επιδίδονται σε διαστρεβλώσεις.
Η ευθύνη, εκτός από «ατομική» σε ό,τι αφορά την τήρηση από τον καθένα μας όλων των μέτρων που οι επιστήμονες και η πολιτεία αυτή τη στιγμή ορίζουν για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, είναι πάνω απ΄ όλα συλλογική, αφορά την πολιτεία, όλους τους θεσμούς και τους φορείς.
Από την πολιτεία ζητάμε, τώρα που επιτέλους κατάλαβε την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων με πλοία (αφού επί μία εβδομάδα ήρθαν κατά χιλιάδες στα νησιά), να ενισχύσει τις νησιωτικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, τα ΠΠΙ και τα αγροτικά ιατρεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την στοιχειώδη αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, τώρα, με υλικά μέσα προστασίας των υγειονομικών οι οποίοι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι (μάσκες, γάντια, στολές, ακόμα δεν έχουν φτάσει στα νησιά ή είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες), με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και με πρόβλεψη τώρα για διαθέσιμα και εξοπλισμένα πτητικά μέσα για την αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων που είναι βέβαιο πως θα έχουμε κρίνοντας από την εμπειρία άλλων χωρών.
Στους συμπολίτες μας Κυκλαδίτες θυμίζουμε την ανάγκη να τηρούμε όλοι, όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, με αλληλεγγύη και σεβασμό απέναντι στους άλλους, συγγενείς φίλους, αγαπημένους, αλλά και προς όσους δεν μπορούν να «μείνουν στο σπίτι», όπως βέβαια οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας και το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε υπηρεσίες και άλλες δομές, στα σούπερ μάρκετ, στα λιμάνια, στα καράβια, στα ψιλικατζίδικα, στις εταιρείες ταχυμεταφοράς, στις υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον των καταστημάτων εστίασης και όπου αλλού δουλεύουν άνθρωποι για να μπορούμε εμείς να «μείνουμε σπίτι». 
Να μείνουμε σπίτι, όχι όμως να κάτσουμε απαθείς στον … καναπέ. Έχουν πολλά να γίνουν, πολλά να διεκδικηθούν από σήμερα για την κοινωνία, την υγεία, την παιδεία, την εργασία, την οικονομία. Το μέλλον είναι μπροστά, να μας βρει γερούς, πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους. 
Τέλος, για να έχουν γνώση όλοι οι συμπολίτες μας, επισυνάπτουμε όλες τις βασικές προτάσεις που έχει καταθέσει αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία.
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. (16.03.2020)






Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός στην Ελληνική οικονομία  

                                Κορωνοϊός στην Ελληνική οικονομία 

 
Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ελληνική οικονομία το 2020 θα χτυπηθεί σκληρά. Όχι όμως μόνο λόγω κορωνοϊού. Αλλά και λόγω του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ελληνική οικονομία ασθμαίνοντας άγγιξε το 1%. Είναι η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 11 τριμήνων. Δηλαδή η χειρότερη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν ήμασταν ακόμα στην καρδιά της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Γιατί λέμε “ασθμαίνοντας”; Γιατί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, προδίδουν μια απότομη αλλοίωση όσων είχαν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ας πούμε η αύξηση των επενδύσεων για το 2019 έπεσε εντελώς έξω κι αυτή, έναντι των στόχων. Έπεσε στο μισό, από 8,8% που υπολογιζόταν, στο 4,55%. Αλλά κι αυτή ακόμα η αύξηση οφείλεται στην προηγούμενη κυβέρνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων μόλις 0,08%.

Aν σήμερα η χώρα δεν είχε το μπαφερ 37 δις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα deja vu του τραγικού 2010. Ενδεικτικό είναι ότι τα ελληνικά σπρεντς ανεβαίνουν, χωρίς προς ώρας κραδασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε την οικονομία θωρακισμένη.

Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί ρυθμούς ανάπτυξης 4%, αλματώδη αύξηση των επενδύσεων, μπουλντόζες στο ελληνικό και άλλα πολλά. Η αναντιστοιχία στόχων και αποτελεσμάτων είναι ένα δεύτερο πλήγμα μέσα στο πλήγμα. Η αξιοπιστία μιας κυβέρνησης μεταφράζεται σε ψυχολογία στην οικονομία. Δηλαδή στην σημαντικότερη παράμετρο οικονομικής ώθησης σε μια χώρα. Οι παραπάνω διαπιστώσεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα δεχθεί την επίθεση του κορωνοϊού ανησυχητικά ευάλωτη. Θα πρέπει να αναμένουμε ότι η παγκόσμια πανδημία που θα πλήξει την διεθνή οικονομία,  θα λειτουργήσει ακόμα πιο αποσταθεροποιητικά στην Ελλάδα.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Τους επόμενους μήνες η ανεργία θα αυξηθεί, τα ληξιπρόθεσμα θα ανέβουν, το ιδιωτικό χρέος θα πολλαπλασιαστεί, οι επενδύσεις θα υποχωρήσουν, οι τοποθετήσεις κεφαλαίων θα φρενάρουν απότομα, η βιομηχανική παραγωγή θα ανακοπεί και οι εξαγωγές θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο. Ο τουρισμός, ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα ακινητοποιηθεί. 

Επιπλέον θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη επιβάρυνση και λόγω στενών οικονομικών σχέσεων ΕΕ – Κίνας. Ο Γουόρβικ Μακίμπιν, οικονομολόγος και καθηγητή Οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα στην Αυστραλία, συγκρίνοντας την επιδημία SARS του 2003 με τη σημερινή αποφαίνεται πως το κόστος ενδέχεται να είναι τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο σήμερα, καθώς πλέον η Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερη οικονομία και επομένως θα χαθούν περισσότερα δισεκατομμύρια. 

Η κυβέρνηση οφείλει να μην αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Οφείλει να πιέσει στην Ευρώπη, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Οφείλει να συντελέσει άμεσα ώστε να ανακοπεί η ευρωπαϊκή αναβλητικότητα. Και η ΕΕ, από την πλευρά της, πρέπει να σταθεί στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων πριν να είναι πολύ αργά για τις οικονομίες των κρατών μελών.  Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εδώ και τώρα ελάφρυνση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων και, ειδικότερα, αναπροσαρμογή στις έκτακτες περιστάσεις των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναστείλει την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει στα συρτάρια της. Αλλιώς η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε νέα κρίση.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να μην επαναλάβει τους προεκλογικούς τακτικισμούς. Πρέπει για πρώτη φορά να είναι ειλικρινής. Να υπολογίσει το κόστος της επιδημίας συνυπολογίζοντας το οικονομικό έδαφος στο οποίο επέτρεψε να αναπτυχθεί. Είναι κρίσιμο θέμα οι προβλέψεις των επιπτώσεων να είναι ρεαλιστικές. Είναι κρίσιμο να μην υπάρχει ξανά αναντιστοιχία στόχων και προβλέψεων. Η επιδημία κάποια στιγμή θα περάσει. Δεν πρέπει να αφήσει πίσω της μια Ελλάδα, η οποία εκτός από οικονομικά πληγωμένη, θα είναι και αναξιόπιστη. 

Ας είμαστε ακριβείς. Το 2008 όλες οι οικονομίες επλήγησαν. Η ελληνική οικονομία επλήγη περισσότερο γιατί δεν μας πίστευε κανείς.


Πηγη: ISYRIZA

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Επίκαιρες ερωτήσεις κι απαντησεις

   Ερωτήσεις κι απαντήσεις



Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ;

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα.

-- Ούτε μισή αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο και  κυρώσεις στην Τουρκία.

-- Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη, όπως το 2016. Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά.

-- Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη για επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί.

Η λύση στους εκβιασμούς Ερντογάν και την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι μόνο η λεκτική αλληλεγγύη και η μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών.

Τι ακριβώς όφειλε ο κ. Μητσοτάκης να διεκδικήσει από την κ. Μέρκελ;

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική με εκβιασμούς στα ελληνικά σύνορα, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προσφύγων και μεταναστών, η Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις που να θέτουν τόσο τη Γερμανία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον των ευθυνών τους.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο θα όφειλε επιτέλους να είναι ξεκάθαρος:

- Να ζητήσει άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με ξεκάθαρες καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εάν αυτή συνεχίσει να καταστρατηγεί την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας

- Εάν η Τουρκία δεν επανέλθει στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει η οποιαδήποτε νέα ευρώ-τουρκική συμφωνία να περιέχει ενισχυμένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες ΕΕ και δυνατότητα επιστροφής μεταναστών και από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην Τουρκία

- Να ζητήσει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αντίστοιχο με αυτό του 2016

- Να ζητήσει αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκεστεί στα ευχολόγια των Ευρωπαίων για την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και στα κονδύλια μόνο για νέες δομές υποδοχής, που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε απέραντη αποθήκη ψυχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν. Τι απαντάτε;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας. Διότι προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Τουρκία, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε συλλογικές αποφάσεις και διατυπώνονται δημόσια από τον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Πέτσας την πρόσφατη απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία:

-- Η defacto ακύρωση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας από την γείτονα, συνιστά εργαλειοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με σκοπό τον εκβιασμό της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων, σε συνέχεια της εισβολής της στην Συρία.  Στην πράξη, αποτελεί επιθετική ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας, μέσω της εκμετάλλευσης ευάλωτων πληθυσμών. Οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, που υποβλέπει τόσο την Ελλάδα, όσο και την περιοχή, συνιστούν μια σοβαρή στρατηγική απειλή για τη χώρα μας.

-- Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές. Αυτό που δεν είναι καθόλου αυτονόητο είναι η προπαγάνδα του πολέμου που έχει εξαπολύσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και έχει σχέση με τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι με τις εθνικές ανάγκες.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και γενικότερα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, τόσο σε σχέση με την εσωτερική τους διαχείριση στη βάση της ασφάλειας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Καλεί, μάλιστα την κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα, στα πρότυπα του Συμβουλίου που συγκλήθηκε στις 4/3/2016 ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-- Η κυβέρνηση, ενώ αναγνωρίζει ότι η ακύρωση της Δήλωσης από την Τουρκία αποτελεί μια επιθετική γεωπολιτική ενέργεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο, αρνείται να διεκδικήσει δυναμικά τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικότερα, αρνείται να διεκδικήσει δυναμικά και με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:

(Α) την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία (με απειλή κυρώσεων) για εκ νέου εφαρμογή της Δήλωσης και συμφωνία επί ενός νέου ευρωτουρκικού πακέτου,

(Β) την άσκηση πίεσης επί της ΕΕ για ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα.

Παρόλο λοιπόν που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία ως “σοβαρή στρατηγική απειλή για τη χώρα μας”, παρόλο που γνωρίζει ότι γι’αυτό τον λόγο ζητάμε να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και δηλώνουμε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ένα “ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης”, παρόλο που γνωρίζει ότι ασκούμε κριτική στον κ. Μητσοτάκη διότι ο ίδιος αρνείται να ζητήσει να συγκληθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αρνείται να διεκδικήσει“δυναμικά και με απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία” ακόμη και με “απειλή κυρώσεων”, ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά προτιμάει τις αθλιότητες. Για να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για το οκτάμηνο μπάχαλο στο προσφυγικό και την πρωτοφανή δράση ενόπλων παραστρατιωτικών και νεοναζί, καταφεύγει σε πρακτικές από τις πιο σκοτεινές περιόδουςτης ελληνικής ιστορίας: στην ανακάλυψη «προδοτών» και «εσωτερικών εχθρών».

Καμία ακροδεξιά προβοκάτσια όμως δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες της κυβέρνησης, που κάνει τα στραβά μάτια στη δράση παραστρατιωτικών ομάδων - και όχι εθνοφυλάκων, όπως ψευδώς είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ομάδες μάλιστα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών, αστυνομικών και προσφύγων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την αποκλειστική ευθύνη τόσο για τον εμφυλιοπολεμικό λόγο του εκπροσώπου του, όσο και για ό,τι συμβεί στον Έβρο και τη Λέσβο από τη δράση ενόπλων που παριστάνουν τους σερίφηδες. Το αυτονόητο έργο της φύλαξης των συνόρων ανήκει αποκλειστικά στις αρμόδιες Αρχές και αυτό οφείλει να το διασφαλίσει η κυβέρνηση.

Απαιτείται άμεση διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες κάηκε το σχολείο προσφυγόπουλων παρουσία Γερμανών νεοναζί, που δρουν ανεξέλεγκτοι με την κυβέρνηση σε ρόλο θεατή ή και κλακαδόρου, όπως στην περίπτωση του στελέχους της από την Ηλεία.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατική πλειοψηφία του λαού μας δεν θα επιτρέψει μια εθνική κρίση να εξελιχθεί σε εσωτερική τραγωδία για τη Δημοκρατία και τη χώρα.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ



Κυκλάδες,  10/3/2020
Δελτίο Τύπου

Τελικά, χρηματοδότηση για τον Φιλόδημο υπήρχε…

Το Υπουργείο Εσωτερικών και τα αναπτυξιακά του προγράμματα: Απαιτούμε διαφανή κριτήρια ένταξης έργων-ουσιαστική στήριξη για την υλοποίηση τους

Με ικανοποίηση βλέπουμε να ανακοινώνεται η χρηματοδότηση έργων σε νησιά των Κυκλάδων για την κατασκευή ή τη βελτίωση αθλητικών τους εγκαταστάσεων από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος ΙΙ, όπως πρόσφατα στη Σχοινούσα, στη Σύρο, στη Νάξο.

Είναι σημαντικό να βλέπουμε τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο να αναθεωρεί τη ρητορική περί έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και τη θέση του για άμεση κατάργηση του προγράμματος ΦιλόΔημος και αντικατάστασή του με κάτι άλλο, μετά βεβαίως και την έντονη αντίδραση που υπήρξε από την ΚΕΔΕ.

Για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, η συγκεκριμένη Πρόσκληση IV του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις, είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2019 ενώ τον Ιούνιο του 2019 τριπλασιάστηκε ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος, από 50 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί, στα 150 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΦιλόΔημος υπήρξε μια από τις πιο καινοτόμες δράσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων της χώρας,  χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους, και χωρίς να αποκλείονται οι καταχρεωμένοι, λόγω της κρίσης, Δήμοι, όπως ίσχυε με προηγούμενα προγράμματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο «ΦιλόΔημος» έτυχε της τεράστιας αποδοχής από Δημάρχους και τοπικές κοινωνίες.

Στις Κυκλάδες, μέχρι τον Ιούνιο του 2019, είχαν ενταχθεί στα προγράμματα «ΦιλόΔημος»  94 έργα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, για έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας, προμήθεια μηχανημάτων, συντήρηση σχολικών κτιρίων, αναβάθμιση παιδικών χαρών, καθώς και την υλοποίηση λοιπών έργων και επενδύσεων.

Με μισές αλήθειες και διαστρεβλώσεις, επιχειρήθηκε η αποδόμηση του Φιλόδημου επί μήνες. Τις τοπικές κοινωνίες όμως δεν τις αφορούν οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία: έργα που υπηρετούν τις ανάγκες τους και την προσπάθεια για ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης στα νησιά μας και σε όλη τη χώρα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολίτες της χώρας έχουν ανάγκη από διαφανή και αξιόπιστα κριτήρια ένταξης των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και από την στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικούς πόρους και μεθοδολογία για την υλοποίησή τους. Δεν έχουν ανάγκη από την αποδόμηση έργων επειδή δεν ήταν «της δικής τους κυβέρνησης», ούτε από την επικοινωνιακή οικειοποίηση για λόγους προβολής. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Προσφυγικό

Απόφαση Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό




Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη γεωπολιτικών εξελίξεων που τείνουν να λάβουν διαστάσεις εθνικής κρίσης, για την οποία έχει σοβαρές ευθύνες και η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτές τις συνθήκες, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε τέσσερις σταθερές.


Πρώτον, μια στάση σοβαρότητας και ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας, και όχι στην εκμετάλλευση των εξελίξεων για κομματικά οφέλη, όπως έγινε κατά το παρελθόν και γίνεται και σήμερα από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Δεύτερον, στο γεγονός ότι το προσφυγικό αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις και άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συλλογικά από την ΕΕ, χωρίς το βάρος να πέφτει μόνο στην Ελλάδα.


Τρίτον, στη στάση αρχών, που επιβάλλει ο πατριωτισμός και η προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, οι οποίες εδραιώνονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Στάση που επιβάλλει να αντιμετωπίζονται και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού.



Και τέταρτον, στη σταθερή επιδίωξη να ενώνουμε την ελληνική κοινωνία στη βάση της αλληλεγγύης και να απομονώνουμε τα ακροδεξιά και τα ρατσιστικά στοιχεία, που υποκινούν το μίσος και πράξεις βίας. Ιδιαίτερα, δε, να βρισκόμαστε απέναντι σε ενέργειες και προπαγανδιστικές λογικές της κυβέρνησης, που «κλείνουν το μάτι» και ευνοούν τέτοιου είδους διχαστικές ενέργειες.



1.    Η de facto ακύρωση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας από τη γείτονα, συνιστά εργαλειοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με σκοπό τον εκβιασμό της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων, σε συνέχεια της εισβολής της στην Συρία. Στην πράξη, αποτελεί επιθετική ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας, μέσω της εκμετάλλευσης ευάλωτων πληθυσμών. Οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, που υποβλέπει τόσο την Ελλάδα, όσο και την περιοχή, συνιστούν μια σοβαρή στρατηγική απειλή για τη χώρα μας.



2.    Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές. Αυτό που δεν είναι καθόλου αυτονόητο είναι η προπαγάνδα του πολέμου, που έχει εξαπολύσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εξυπηρετεί τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι τις εθνικές ανάγκες.



3.    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και γενικότερα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, τόσο σε σχέση με την εσωτερική της διαχείριση στη βάση της ασφάλειας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή της διάσταση. Καλεί, μάλιστα, την Κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα, στα πρότυπα του Συμβουλίου που συγκλήθηκε στις 4/3/2016 ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.



4.    Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει περιθώρια έστω και για ελάχιστες συναινέσεις σε αυτήν τη βάση. Τα προηγούμενα χρόνια, η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε με χυδαίο τρόπο το προσφυγικό τόσο για εκλογικά οφέλη όσο και για τη συσπείρωση εθνικιστικών δυνάμεων, ενώ υποβάθμισε τη σημασία αποτελεσματικής διαχείρισής του μετά τις εκλογές. Ειδικότερα,απέφυγε να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μείωση των ροών από την Τουρκία, με μόνο αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση τους. Παράλληλα, επιβεβαίωσε επανειλημμένως τη διαχειριστική ανικανότητά της και επιδείνωσε ραγδαία την κατάσταση για τους νησιώτες και τους αιτούντες άσυλο. Σε επτά μήνες άλλαξε έξι συντονιστές, κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες, έστειλε τα ΜΑΤ και δημιούργησε κατάσταση εμφυλίου στα νησιά, ανακοίνωσε πλωτό φράχτη 3 χλμ., ενώ η Μόρια από 5.000 ανθρώπους τον Ιούλιο έχει φθάσει σήμερα να έχει 25.000. Η ανικανότητα, η ιδεοληψία, η προτεραιότητα της δήθεν εθνικοπατριωτικής και στην ουσία κομματικής προπαγάνδας έναντι των πρακτικών μέτρων, είχαν ως αποτέλεσμα μια, ούτως ή άλλως, δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, πριν και από τις τελευταίες εξελίξεις.



5.    Σήμερα, μπροστά στους πρωτοφανείς κινδύνους που προδιαγράφονται για τη χώρα, και ειδικότερα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από την de facto ακύρωση της Δήλωσης από την Τουρκία, η Κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες που υποβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλου και των νεοεισερχομένων, ενώ υποδαυλίζει τον εθνικισμό και το αντιμεταναστευτικό κλίμα στην κοινωνία. Αυτοδικία, πράξεις βίας εναντίον όχι μόνο προσφύγων, αλλά και δημοσιογράφων και μελών ΜΚΟ, εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό και δημιουργούν μια επικίνδυνα φορτισμένη κατάσταση στο εσωτερικό. Η ασφάλεια και τη τάξη που υποσχέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης προεκλογικά έχουν δώσει τη θέση τους στη γενικευμένη ανασφάλεια, στις συγκρούσεις, στις πράξεις βίας, και στις απειλές βίας, που ζούμε σήμερα. Εικόνα απαράδεκτη για δημοκρατική χώρα.



Στο πλαίσιο αυτό:



- Αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να καταστούν τα νησιά μόνιμες αποθήκες ψυχών. Η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά πληθυσμών στην ενδοχώρα, εν μέρει για να μην έρθει αντιμέτωπη με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της ΝΔ ανά την επικράτεια. Οδηγεί με αυτόν τον τρόπο τους αιτούντες σε περαιτέρω εξαθλίωση και τα νησιά σε κοινωνική έκρηξη, με εικόνες ντροπής.


- Αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, όπως διατυμπάνιζε, θεσμοθετεί την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για έναν μήνα, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ειδικά την Συνθήκη της Γενεύης και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προβαίνει, μάλιστα, σε αυτές τις ενέργειες, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ουδεμία προοπτική για τη μετεγκατάσταση ή επιστροφή των νεοεισερχομένων. Αποτέλεσμα αυτού του μέτρου είναι ο εγκλωβισμός και άλλων νεοεισερχομένων στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς δικαιώματα.


- Μέσω κυβερνητικών διαρροών και δημόσιων δηλώσεων βουλευτών της ΝΔ, δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για την εφαρμογή απόλυτα καταδικαστέων πρακτικών διαχείρισης των ροών, όπως ο εκφοβισμός και η επαναπροώθηση προσφύγων/μεταναστών στη θάλασσα με κίνδυνο τη ζωή τους (push-backs), η μεταφορά τους σε ξερονήσια και ο εγκλεισμός τους με κεντρικό επιχείρημα τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.



- Η κυβέρνηση επιμένει – μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας ακραία καταστολή και ενεργοποίηση των ΜΑΤ - στην κατασκευή αποκλειστικά κλειστών κέντρων-φυλακών στα νησιά, εντέλει για όλους, σε αντίθεση με τις δηλώσεις Μητσοτάκη και τις επίσημες θέσεις της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016.



- Παράλληλα, ενώ ασκεί μια πολιτική φύλαξης των χερσαίων συνόρων, στη βάση της πολιτικής που άσκησε χωρίς τυμπανοκρουσίες επί 4.5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτήν την πολιτική για επικοινωνιακά οφέλη, εμφανίζει μια ψευδή εικόνα πολέμου στα σύνορα, και υποδαυλίζει εθνικιστικά ένστικτα, προκειμένου να αποστρέψει την προσοχή από την καταστροφική αποτυχία της πολιτικής της και τις τραγικές εξελίξεις στα νησιά και στα θαλάσσια σύνορα.


-  Η κυβέρνηση, ενώ αναγνωρίζει ότι η ακύρωση της Δήλωσης από την Τουρκία αποτελεί μια επιθετική γεωπολιτική ενέργεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο, αρνείται να διεκδικήσει δυναμικά τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικότερα, αρνείται να διεκδικήσει δυναμικά και με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:



Α) την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία (με απειλή κυρώσεων) για εκ νέου εφαρμογή της Δήλωσης και συμφωνία επί ενός νέου ευρωτουρκικού πακέτου
Β) την άσκηση πίεσης επί της ΕΕ για ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα.



Αντ’ αυτού, αρκείται στη σύγκληση Συμβουλίων Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, γνωρίζοντας ότι οδηγούν σε καθαρά τεχνοκρατικά μέτρα.



Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση αρκείται -όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνέντευξη τύπου της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο – από τη μια στην επικοινωνία που συσκοτίζει, αντί να φωτίζει τα προβλήματα, και από την άλλη σε γενικόλογα μηνύματα συμπαράστασης της Ελλάδας στην προσπάθειά της να προστατεύσει τα σύνορα της, αλλά και στην αποστολή κάποιας, θετικής, περαιτέρω βοήθειας σε επίπεδο κονδυλίων και στελεχών FRONTEX.


Με αυτόν τον τρόπο, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ  διατυμπανίζουν ότι στηρίζουν την Ελλάδα, επειδή στηρίζουν την αυτονόητη πολιτική αυστηρού ελέγχου των χερσαίων συνόρων, και την ίδια στιγμή αποφεύγουν τη δύσκολη εξίσωση των νησιών και των θαλάσσιων συνόρων. Παράλληλα,ισχυρίζονται ότι στηρίζουν την Ελλάδα, επειδή υποστηρίζουν οικονομικά την φιλοξενία των αιτούντων στην χώρα μας. Στηρίζουν δηλαδή την παραμονή των αιτούντων στην Ελλάδα, χωρίς να αναλαμβάνει μέρος του βάρους φιλοξενίας ή επιστροφής τους η υπόλοιπη Ευρώπη.



6. Στη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τις ευθύνες που  του αναλογούν και προτείνει:



Α) Η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκλιση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει  με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:



-να πιέσει την ΕΕ ώστε να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, αποφασίζοντας κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας,


-να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.



-να εκπονήσει πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ,



-να εκπονήσει πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και καταβολή κονδυλίων για τη φιλοξενία προσφύγων



- να υπάρξει αναθεώρηση του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση και κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται στην αρχή της αλληλεγγύης



Β) Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό και, αντ’ αυτών να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:


-Ακύρωση της ΠΝΠ, των επιτάξεων και του σχεδιασμού για δημιουργία κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά.