Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ερώτηση Νίκου Συρμαλένιου για «Απειλούμενη διακοπή χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ»  

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
·         Υποδομών και Μεταφορών
·         Ανάπτυξης και Επενδύσεων
·         Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Απειλούμενη διακοπή χρηματοδότησης έργων ΕΣΠΑ»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τοπικό μέσο ενημέρωσης της Κω Stathmosnet, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διακοπή χρηματοδότησης των έργων επισκευής στους δύο λιμένες της Κω που είχε ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση του αναδόχου, είπε επί λέξει: «Όλα τα έργα αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει γιατί όλα τα χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι δεσμευμένα για τα 800ευρα. Περιμένουμε να περάσει η κρίση του ιού».
Παράλληλα δε γνωρίζουμε αν είναι ακόμα σε ισχύ η πρόσφατη απόφαση που το Υπουργείο Ανάπτυξης απεντάσσει από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ όσα έργα δεν έχουν προλάβει να συμβασιοποιηθούν, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
Επειδή τα παραπάνω γεγονότα αναδεικνύουν την ενδεχόμενη έλλειψη ρευστότητας αναφορικά με την κάλυψη των άμεσων αναγκών και των επιπτώσεων της πανδημίας και επειδή αυτό ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να σταματήσουν απόλυτα αναγκαία έργα υποδομής όπως τα λιμάνια της Κω, Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1.      Υπάρχει πράγματι κυβερνητική απόφαση να παγώσουν τα δημόσια έργα υποδομής, λόγω έλλειψης ρευστότητας, όπως δήλωσε ευθέως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων;
2.      Αν ναι, με ποια κριτήρια, αποφασίζεται η διακοπή των έργων, όταν αυτά έχουν κριθεί απόλυτα αναγκαία για εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου τα λιμάνια αποτελούν τις πύλες εισόδου των επιβατών;
3.      Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν έτσι ώστε με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων να συνεχιστούν απρόσκοπτα όλα τα αναγκαία έργα υποδομής χωρίς αυτά να αποβούν σε βάρος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Συρμαλένιος Νίκος 

Νίκος Συρμαλένιος: «Οι Δήμοι χρειάζονται ενίσχυση για να στηρίξουν τους κατοίκους των Κυκλάδων»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 τηλε-συσκέψεις με τους Δημάρχους μικρών νησιών:
Αμοργός-Αντίπαρος-Ίος-Κίμωλος-Μήλος-Σέριφος-Σίφνος
«Οι Δήμοι χρειάζονται ενίσχυση για να στηρίξουν τους κατοίκους των Κυκλάδων»

Εξαιρετικά γόνιμος διάλογος μέσω τριών διαδοχικών διαδικτυακών συναντήσεων με τους Δημάρχους μικρών νησιών των Κυκλάδων, Αμοργού, Αντιπάρου, Ίου, Κιμώλου, Μήλου, Σερίφου και την Δήμαρχο Σίφνου είχαν ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων στις 15, 19 και 28 Απριλίου. Οι Δήμαρχοι στο σύνολο τους εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα και εξέθεσαν σειρά ζητημάτων για όλους τους τομείς της ζωής των νησιών μας.
Πολλά και σημαντικά τα συμπεράσματα για τον άμεσο και μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που εξήχθησαν:
1.      Είναι απαραίτητο ένα έκτακτο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, το οποίο θα καλύψει την αναμενόμενη συρρίκνωση των εσόδων τους εξαιτίας της μείωσης των ανταποδοτικών τελών, των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, των ενοικίων από ποικίλες μισθώσεις, π.χ. παραλιών, κ.α. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει υπό μορφή δανείου, ούτε να οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. 
2.      Η απόλυτη εξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά τις τοπικές οικονομίες ευάλωτες σε κρίσεις, όπως αυτή. Επιβάλλεται ένας νέος επανασχεδιασμός ενδογενούς ανάπτυξης των νησιών. Η διαφοροποίηση της οικονομίας των νησιών, σε διάφορους τομείς οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυξημένης προσαρμοστικότητας των οικονομιών τους και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού συνιστούν τη μοναδική βιώσιμη λύση για το μέλλον των νησιών μας.
3.      Για άλλη μια φορά, τα οριζόντια μέτρα, είτε αυτά είναι προληπτικά είτε διαχειριστικά, δεν ευνοούν τη νησιωτικότητα, και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
4.      Η θωράκιση των δημοσίων δομών υγείας στα νησιά (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Νοσοκομεία) αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τόσο για τους κατοίκους όσο και για την όποια τουριστική κίνηση, ως συνέχεια της “εικόνας” ασφάλειας της Ελλάδας ως προορισμoύ. Η άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, η επάρκεια υγειονομικού υλικού και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διακομιδών οφείλουν να είναι προτεραιότητες.
5.      Η αναγκαστική στροφή προς τον εσωτερικό τουρισμό οφείλει να λάβει της δέουσας στήριξης από την πολιτεία, με επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού για όλους τους κλάδους (εστίαση, διαμονές και εισιτήρια).
6.      Σημαντικές διεκδικήσεις είναι τόσο η συνέχιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και η περαιτέρω ανάπτυξή του καθώς και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν και μέρος των προτάσεων που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ” και τις προτάσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και στην τρέχουσα συγκυρία, με τα νέα δεδομένα που θέτει η κρίση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, υγειονομικό, κοινωνικής αλληλεγγύης-συνοχής και οικονομικής δυσπραγίας, οι Δήμοι αναδεικνύονται ως ο κρίσιμος θεσμός κοντά στους κατοίκους των Κυκλάδων για την διαχείρισή της, με πολλαπλές αρμοδιότητες και υπερβάσεις αυτών για την εξυπηρέτηση των αναγκών.  
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τα θέματα:
1.      Η συνεργασία και ο συντονισμός με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Πολιτική Προστασία, κ.α.) για τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες και με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας
2.      Οι ελάχιστες έκτακτες χρηματοδοτήσεις για απολυμάνσεις και αγορές αναλωσίμων, οι δαπάνες των οποίων έχουν ήδη ξεπεράσει τα ποσά επιχορήγησης τους  
3.      Η κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών συμπολιτών μας, οι οποίες και θα ενταθούν λόγω της οικονομικής ύφεσης που αναμένεται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες, οικονομικά αδύναμους.
Αναπτύχθηκαν και ιδιαίτερα θέματα, όπως
1.      η κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου ανοίγματος των νησιών, με διασφάλιση της υγείας των κατοίκων
2.      η διάρκεια προσλήψεων ναυαγοσωστών, η καθυστέρηση στην παραχώρηση παραλιών από την Κτηματική Υπηρεσία,
3.      τα προβλήματα που θα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων και ο ρόλος των Σχολικών Επιτροπών
4.      η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων καθώς και η συνολική λειτουργία του Δήμων (π.χ. συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων εξ’ αποστάσεως) και η στήριξη που χρειάζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων στο πλαίσιο των προγραμματικών του θέσεων για τοπική, βιώσιμη ανάπτυξη, τη στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της ασφάλειας. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, η διαφάνεια και ισοκατανομή των δημοσίων οικονομικών, η ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά, καθώς και η στήριξη των πληττομένων κοινωνικών στρωμάτων αποτελούν τα βασικά προτάγματα  για την αριστερά.

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Κρίσιμα ερωτήματα και απαντήσεις


Για τον κίνδυνο αθρόων πλειστηριασμών εν μέσω πανδημίας   


 

Ποιά είναι η θέση σας για την επικείμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας; 

 

Η άρση προστασίας της α' κατοικίας συνιστά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, έμποροι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών.

 

Η κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται με τους θεσμούς ενόψει της 1ης Μαΐου. Η πραγματικότητα είναι ότι αρνείται να παρατείνει την προστασία της α' κατοικίας και να απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2020.  Ότι βιάζεται να ανοίξει τα δικαστήρια με προφανή σκοπό.  Ότι ετοιμάζει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο υπό τις οδηγίες των τραπεζών.

 

Η πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της α' κατοικίας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, είναι μια σοβαρή πρόταση, σε θετική κατεύθυνση. Καλούμε κόμματα, οργανωμένη επιχειρηματικότητα, καταναλωτικές ενώσεις και φορείς δανειοληπτών να συμβάλλουν στο διάλογο που ανοίγει η πρόταση αυτή.

 

Η υγειονομική και η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρία για τους λίγους και καταστροφή για τους πολλούς.

 

Αληθεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσαν στη Βουλή την τροπολογία για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020;

 

Ναι, αληθεύει. Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, καλούμε την κυβέρνηση να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Αν δεν το πράξουν, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φέρουν ακέραια την ευθύνη.

 

Γιατί σας ανησυχούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει την επανεκκίνηση της εργασίας αρχίζοντας από τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία;

 

Το εξήγησε αυτό ο Αλ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επισήμανε τα ακόλουθα:

 

«Θα δούμε ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις για την επανέναρξη της εργασίας. Βλέπω, βεβαίως, ότι υπάρχει μία σπουδή να επανεκκινήσουμε από τα δικαστήρια και από τα υποθηκοφυλακεία. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, διότι δεν μπορώ να καταλάβω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξαναξεκινήσει είναι τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, είναι ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών και των funds να επαναλειτουργήσουν οι τα δικαστήρια για να βγάλουνε αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Αν αυτό το συνδυάσει κάνεις με το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιλαμβάνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα βρεθούμε μπροστά και σε καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης, από ανθρώπους που θα απειλείται η περιουσία τους ή από ανθρώπους που θα απειλείται το σπίτι τους, τη στιγμή που θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, όπου η παρουσία μας, η παρέμβασή μας, είναι κρίσιμη».

 

·         Για τα ταμειακά διαθέσιμα


 

Πώς σχολιάζετε την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση σας για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας;

 

Ο κ. Σταϊκούρας ήρθε στην βουλή και κατέθεσε μερικά από τα στοιχεία που του είχαμε ζητήσει για τα ταμειακά διαθέσιμα. Μελετώντας όμως προσεκτικά τα στοιχεία που κατέθεσε, προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορεί να εμπαίζει το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Και αν ο ίδιος δεν γνωρίζει την διαφορά υπάρχουν άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι στο υπουργείο του που μπορούν να του την εξηγήσουν.

 

Είπε ότι: 

«Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό».

 

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι η εξής:

 

--Το 2014 δεν υπήρχε Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου (ΕΛΘ). Τα μόνα χρήματα που μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει ήταν όσα υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα κατέθεσε έγγραφα στην βουλή που αποδεικνύουν ότι αυτά τα ποσά ήταν τρία (3) δις. 

--Τα υπόλοιπα ήταν τα χρήματα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης εκτός ΤτΕ τα οποία όχι μόνο δεν ήταν συγκεντρωμένα, δεν ήταν καν δυνατόν στην κυβέρνηση να γνωρίζει το πόσα ήταν. Και ακόμα και για αυτά που γνώριζε, πολλοί φορείς αρνούντο την κρίσιμη στιγμή να συναινέσουν στην αξιοποίηση τους.

 

Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Γιατί το κράτος που έφταιξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχε ως στόχο να είναι λειτουργικό. Είχε ως στόχο να εξυπηρετεί πελατειακές λογικές, να έχει κρυφά ταμεία, να λειτουργεί με αδιαφάνεια στους πολλούς και με χάρες στους λίγους. Για αυτό, αυτό το κράτος χρεοκόπησε.  Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το οργανώσει, να του βάλει μια τάξη, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα οικονομικά του η ΝΔ αντιδρούσε. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, να δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας, να βάλει κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας μας κατηγορούσε ότι στραγγαλίζουμε και κλέβουμε τους δήμους και τους οργανισμούς.

 

Τον Ιούλιο του 2019 τα χρήματα κράτους και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 31 δις. Όμως ακριβώς λόγω της οργάνωσης και του ΕΛΘ η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της χώρας, δανειακές ή μη, και τα χρήματα στις εμπορικές τράπεζες. Άρα και τα 43 δις που παραδέχεται ότι παρέλαβε ο κ. Σταικούρας. 

 

Δηλαδή λέτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα που βρισκόμασταν στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας και παρέδωσε μια χώρα όχι μόνο με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά αλλά και με μαξιλάρι ασφαλείας για δύσκολες συγκυρίες όπως η σημερινή;  

 

Ακριβώς αυτό λέμε. Και τούτο το αποδεικνύουν τα γεγονότα: 

 

Η ΝΔ παρέδωσε μια χώρα το 2015 που δεν είχε πάρει χρήματα από το Αύγουστο του 2014, είχε σχεδόν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές, και δεν είχε υπολογίσιμα αξιοποιήσιμα ταμειακά διαθέσιμα. Μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος, τεράστιες ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους της το επόμενο 6μηνο, ανάγκες που για το σύνολο του 2015 έφταναν τα 21.9 δις. Μια χώρα δηλαδή έτοιμη να χρεοκοπήσει. Και ο κ. Σταϊκούρας το γνωρίζει αυτό γιατί αυτό ήταν συνειδητή επιλογή της ΝΔ.



Αντίθετα εμείς αφήσαμε στα ταμεία του κράτους 31 δις (43 με τον ευρύ ορισμό), ρυθμισμένο χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσβαση στις αγορές, καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα. 



Η διαφορά είναι κολοσσιαία. Καλό είναι όταν μιλάμε για τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό στις θυσίες τους. Ειδικά όσοι πήγανε να στήσουν παγίδες ονειρεμένοι αριστερές παρενθέσεις.



Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί σωστά η παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να το αγνοεί, αλλά η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν μια δύσκολη δουλειά. Ας μη χρειαστεί να την επαναλάβουμε.

ΝΕΑ ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΧΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Σχετικά  με την  ΝΕΑ ΑΔΙΑΦΑΝΗ ΕΝΙΣΧΥΧΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ με 9 εκατομμύρια ευρώ προκύπτουν τα παρακάτω σχόλια:



  Την ίδια μέρα που ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης δηλώνει με περισσό θράσος πως η στήριξη των εργαζόμενων που πλήττονται από την καραντίνα συνιστά λαϊκισμό και προαναγγέλλει το κόψιμο της επιχορήγησης των εργαζομένων με 800 ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανακοινώνει την εκταμίευση 9 εκ. ευρώ δημοσίου χρήματος, πέραν των 11 εκ. που είχε δώσει στις αρχές Απριλίου.



Είναι πλέον σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προώθηση της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι», ούτε η ενίσχυση των ΜΜΕ, αλλά ο οικονομικός εκβιασμός τους και το «Λιβανίζουμε Μητσοτάκη». Με πρόσχημα την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να επιβάλλει ολοκληρωτικό έλεγχο στο πεδίο της ενημέρωσης. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντιγράφει κατά γράμμα τον φίλο και ομόσταυλό του Βίκτορ Όρμπαν, μοιράζοντας εν κρυπτώ δημόσιο χρήμα.



Τα κονδύλια αυτά όμως δεν ανήκουν στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του. Είναι μείζον ζήτημα διαφάνειας αλλά και δημοκρατίας να γνωρίζουν οι πολίτες που πηγαίνει το δημόσιο χρήμα. Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο ελληνικός λαός που δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο θα του επιτρέψει να παίξει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του, είναι βαθιά γελασμένος.



Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης;  

Κάθε άλλο. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη μοιράσει, χωρίς ίχνος διαφάνειας, 11 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα δώσει ακόμα 9 εκατ. ευρώ δήθεν για την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία. 

Στη σημερινή συγκυρία των περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων, ο Τύπος χρειάζεται ενίσχυση άσχετα με την πανδημία. Αυτό όμως, οφείλει να γίνεται με διαφάνεια, για να γνωρίζουν άπαντες πού πηγαίνουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Είναι αυτονόητο ζήτημα Δημοκρατίας. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση το μόνο για το οποίο μεριμνά είναι να αποκλείει όσα μέσα ενημέρωσης αρθρώνουν αντιπολιτευτικό λόγο, να εκβιάζει τα μέσα ενημέρωσης με μοχλό πίεσης την κρατική διαφήμιση για να εξαλείψει κάθε ίχνος κριτικής και φυσικά να χρηματοδοτεί ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης φίλων της σε όλη την Ελλάδα σε βάρος σοβαρών επιχειρήσεων του Τύπου, είτε πανελλαδικών είτε περιφερειακών, με εργαζόμενους, δημοσιογράφους και πραγματικό αντικείμενο.


Προειδοποιούμε λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη, να μη διανοηθεί να μοιράσει πάλι χρήματα εν κρυπτώ και κάτω από το τραπέζι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει άμεσα να δημοσιοποιήσει τις λίστες με την κρατική διαφήμιση που έχει λάβει και θα λάβει κάθε Μέσο, μέχρι τελευταίου ευρώ.




Νίκος Συρμαλένιος: Δεν θα επιτρέψουμε η πανδημία να γίνει κρίση δημοκρατίας, μεσαίωνας δικαιωμάτων και φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος των τοπικών κοινωνιών.



Δελτίο Τύπου
 «Αντιμετωπίζουμε μαζί το σήμερα της πανδημίας  και προετοιμάζουμε το αύριο
Διεκδικούμε να μη μετατραπεί η πανδημία σε κρίση δημοκρατίας, δικαιωμάτων και φτωχοποίησης του λαού»

Σε διαδοχικές τηλε-συναντήσεις προχωρά ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, αρχικά με τους/τις Δημάρχους των μικρών και μεσαίων νησιών των Κυκλάδων, τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς των νησιών μας. Αρμόδιοι Τομεάρχες έχουν κληθεί να συμμετέχουν σε αρκετές εξ’ αυτών.
Σε συνέχεια διευρυμένων τηλεδιάσκεψεων με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από όλα τα Κυκλαδονήσια, έχουν προγραμματιστεί σειρά τηλε-συναντήσεων. Έχουν ήδη λάβει χώρα δύο συναντήσεις με  πέντε Δημάρχους μικρών και μεσαίων νησιών και προγραμματίζονται οι επόμενες. Για τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.
Οι τηλε-συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την (1) καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα νησιά, (2) εξέταση της επάρκειας των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, (3) συγκέντρωση προτάσεων για (α) την κάλυψη των άμεσων αναγκών και (β) το μεσο-μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό για το άνοιγμα των νησιών και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, (4) ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και (5) διερεύνηση τρόπων παρέμβασης για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στο πλαίσιο της υπεύθυνης συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη μέρα, έχουν γίνει τα εξής βήματα:
1.       Έχει προτείνει συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα #ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ  διαθέσιμο στη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (στο συνημμένο ο σχετικό σύνδεσμος).
2.       Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ έχει εξειδικεύσει περαιτέρω το πρόγραμμα στις συνθήκες νησιωτικότητας στα νησιά μας
3.       Έχει αποσταλεί σε όλους τους Δήμους των Κυκλάδων το κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, τους εργαζομένους στους ΟΤΑ και την Δημόσια Διοίκηση  
4.       Έχει απευθυνθεί σε όλους τους αγροτικούς φορείς των Κυκλάδων, με τις προτάσεις του για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής  για να λάβει γνώση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, καθώς και όσοι ασχολούνται με την μεταποίηση.
Η υγειονομική κρίση του Covid-19 οδηγεί σε παγκόσμια κλίμακα σε ραγδαίες και ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς. Η συζήτηση για την θωράκιση και στήριξη του Δημόσιου Σύστηματος υγείας οφείλει να είναι ειλικρινής, όπως σοβαρός πρέπει να είναι και ο δημόσιος διάλογος για το κράτος «έκτακτης ανάγκης» και τα όρια του. Ήδη, συζητήσεις για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξει την πρέπουσα αλληλεγγύη, θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τα θεμέλια της, θυμίζοντας τους εκβιασμούς προς την Ελλάδα το 2015.
Η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει σημαντικά νομοσχέδια, όπως π.χ. αυτό για το περιβάλλον, όπως και για την εκπαίδευση, με 2 βουλευτές από κάθε κόμμα στη Βουλή, ενώ αγνοεί το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο κρίνει πως «τα ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα έχουν περιορισμένη επίδραση στην ένταση της ύφεσης και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και την αποφυγή μόνιμης αύξησης της ανεργίας.»
Εδώ στις Κυκλάδες μας, πρέπει να βάλουμε ξανά στην ατζέντα το αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών μας και να θέσουμε τις ιεραρχήσεις για την επόμενη μέρα και τις επόμενες γενιές. Πέρα από την «ατομική ευθύνη», απαιτείται αλληλεγγύη και συλλογική προσπάθεια. Απαιτείται εγρήγορση και διεκδίκηση. Δεν θα επιτρέψουμε η πανδημία να γίνει κρίση δημοκρατίας, μεσαίωνας δικαιωμάτων και φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος των τοπικών κοινωνιών.
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων
Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Αλέξης Τσίπρας: "Πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε και πράγματι βάλαμε. Αλλά όχι στις αρπαχτές και στη λεηλασία του Δημόσιου χρήματος"

Βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην ιστοσελίδα Newsbomb.gr  


   Πιστεύετε ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία είχε προβλήματα
 Πιστεύω ότι η κυβέρνηση ορθώς αρχικά πήρε μια δύσκολη πολιτική απόφαση αλλά με τη καθολική στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης – και αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα- να ακολουθήσει σχετικά έγκαιρα τα ενδεδειγμένα από την επιστημονική κοινότητα περιοριστικά μέτρα, που σχεδόν το σύνολο των χωρών στην Ευρώπη και στον κόσμο ακολούθησαν με διαφορά ελάχιστων ημερών η μία από την άλλη. Υπήρξαν φυσικά και αστοχίες, και καθυστερήσεις, και παραλείψεις. Δεν αποτέλεσε όμως πολιτική μου επιλογή να στήσω το γαϊτανάκι της κριτικής και της αντιπολίτευσης την ώρα της κρίσης. Ξέρω πολύ καλά, γιατί το έχω υποστεί προσωπικά, πόσο αντιπαραγωγικό είναι αυτό και πόσο μίζερο. Εγώ αντί της κριτικής για εξαγωγή πολιτικού κέρδους πάνω στο πόνο και στο θάνατο, επέλεξα την αντιπολίτευση των προτάσεων και της αντιμετώπισης της απειλής. Για παράδειγμα, η διγλωσσία στον χειρισμό του εκκλησιασμού ή οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας των γιατρών ή η αδράνεια στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας με μόνιμους γιατρούς, η προσπάθεια να αυξηθούν οι ΜΕΘ και τα διαγνωστικά τεστ. Σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν επιλέξαμε την άγονη κριτική αλλά τις προτάσεις και τη βοήθεια στη κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί. 

 Ναι, αλλά τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι σιγά σιγά ανεβάζετε τους τόνους, έτσι δεν είναι; 

 Ακούστε πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε και πράγματι βάλαμε. Αλλά όχι στις αρπαχτές και στη λεηλασία του Δημόσιου χρήματος. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το κλίμα συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας του λαού μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά τη κρίση είναι λευκή επιταγή για να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε φίλους και ημέτερους, είναι γελασμένος. Να το ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι αν έχουν σκοπό μαζί να τα φάνε και πάλι. Πού αναφέρεστε; Στον διπλασιασμό στις τιμές στις κλίνες των ιδιωτικών ΜΕΘ, στην αγορά μέσων προστασίας με σκανδαλώδεις όρους, στη γενναία χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας για τα διαγνωστικά τεστ, στην απευθείας ανάθεση σε εταιρεία προβολής τουριστικού προϊόντος, στην πολύκροτη υπόθεση των ΚΕΚ και η λίστα δυστυχώς δεν τελειώνει. 

 Την επόμενη μέρα πώς την βλέπετε κύριε Πρόεδρε. Και αναφέρομαι στα εργασιακά και στα οικονομικά. Πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να κρατήσει όρθια την κοινωνία; Λέτε διαρκώς ότι οδεύουμε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας και σε πλήρη αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων. Τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξαναζήσουμε δύσκολα χρόνια; Αυτό είναι ξέρετε που ανησυχεί τον κόσμο. 

 Το ερώτημα δεν είναι εάν θα κρατήσει την κοινωνία όρθια αλλά εάν θέλει να την κρατήσει όρθια. Έχετε δει άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη αντί να επιδοτεί την εργασία και τους μισθούς να επιδοτεί τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την αναστολή συμβάσεων; Έχετε δει άλλη κυβέρνηση να λαμβάνει τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, μόλις 2% του ΑΕΠ μέσα στην κρίση της πανδημίας; Πέρασε το Πάσχα και άνθρωποι, επαγγελματίες, εργαζόμενοι περιμένουν έστω και αυτό το ανεπαρκές 800άρι. Μακροχρόνια άνεργοι - ένας στους τρεις δηλαδή, γιατί οι υπόλοιποι μένουν εκτός - περιμένουν το έκτακτο επίδομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή γιατί δεν είχε καμία μέριμνα για τους ανέργους, πέρα από το να πολλαπλασιάσει τον αριθμό τους. Θέλω λοιπόν να είμαι σαφής. Με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, όχι δεν θα κρατήσει την κοινωνία όρθια. Όχι δεν θα ανακόψει την επερχόμενη ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας, αντίθετα είναι σα να πατάει γκάζι σε κατηφόρα με σπασμένα φρένα. Οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια πίσω στο 2012. Και αυτό δεν είναι θέμα ιδεοληψίας ή ανικανότητας. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, από αυτούς που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία μίας νέας μεγάλης αναδιάρθρωσης της οικονομίας στα μέτρα τους. Βασικός εκφραστής τους είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος με ισχυρή πρόσβαση πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή το σχεδιασμό του, τον οποίον εξάλλου πρόσφατα εξέθεσε δημόσια. Να γονατίσει η κρίση τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και να σαρώσουν τα πάντα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αυξήσουν έτσι το μερίδιό τους στην αγορά. Και όλα να βασίζονται πάνω στα ερείπια της εργασίας. Με εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών 50%, με μείωση του κατώτατου μισθού που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε - όχι όσο ήθελε - αλλά κατάφερε να αυξήσει, ακόμα και με τράπεζα δανεικών εργαζομένων. Ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορονοϊό. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται. Υπάρχει όμως εναλλακτική σε αυτή τη μεγάλη κρίση που μας προκαλούν οι συνέπειες της πανδημίας; Προφανώς και υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης. Κανείς δεν αρνείται τις δυσκολίες αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γενικευμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας προς όφελος των ισχυρών, με πρόφαση τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός δεν μπορεί να είναι πανάκεια για κάθε νοσηρή απορρύθμιση. Ούτε είναι μονόδρομος η επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη, κοστολογημένη πρόταση εμπροσθοβαρούς δέσμης μέτρων, ώστε η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει την οικονομία με αναχώματα απέναντι στην ύφεση. Με ισχυρή εσωτερική κατανάλωση και αγοραστική δύναμη, χωρίς στρατιές ανέργων και χιλιάδες λουκέτα. Η πρόταση μας στηρίζεται στα προληπτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, προκειμένου να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κοινωνική τραγωδία. Αντιθέτως η κυβέρνηση φαίνεται να μην υιοθετεί τη λογική των προληπτικών μέτρων αλλά μια λογική παρόμοια αυτής της ανοσίας αγέλης, μεταφερόμενη στο πλαίσιο της οικονομίας. Με δυο λόγια κρατάει τα χρήματα από το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τώρα που τα έχουν ανάγκη για να μη βάλουν λουκέτο σε λίγες μέρες από τις υποχρεώσεις που τρέχουν, δεν τα δίνει για να στηρίξει εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, αλλά περιμένει να τα δώσει σε όποιες λίγες ισχυρές επιχειρήσεις θα αντέξουν από την κρίση.

 Θα ήθελα κύριε Πρόεδρε και ένα σχόλιο για την άρνηση της Ευρώπης στο ευρωομόλογο και για τα 540 δισεκατομμύρια που αποφάσισε το Eurogroup. Μπορούν αυτά τα χρήματα να απαλύνουν την οικονομική καταστροφή στον Ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα;

 Είναι νομίζω αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι η απόφαση του Eurogroup μπορεί να αποτελέσει επαρκές πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Άλλωστε μόνοι τους οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί περιέγραψαν το ύψος των δαπανών που απαιτούνται στο 1,5 τρις τουλάχιστον. Ενώ χαρακτηριστικό του πόσο ανούσιο είναι να δίνει κανείς δάνεια μέσω ESM, στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας μόνο, και αυτά με όρους μνημονιακούς, όπως δηλαδή ορίζει το καταστατικό του ESM, είναι το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει σπεύσει να κάνει χρήση. Συνεπώς όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης. Η πρόταση του ευρωομολόγου θα ήταν η ενδεδειγμένη. Ωστόσο και η πρόταση της Ισπανίας για δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 1,5 τρις μέσω ειδικών ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual bonds), θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική λύση. Ωστόσο έχοντας εμπειρία από τον τρόπο που σκέφτεται η Ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως από τα αντανακλαστικά της, δεν είμαι αισιόδοξος. 

Θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει παραπάνω την Ε.Ε.; 
Τι πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής; 

 Καταρχάς η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην εξαφανιστεί όλες αυτές τις ημέρες από τη συζήτηση που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν εξαιρέσει κανείς την υπογραφή του κου Μητσοτάκη στη κοινή επιστολή των εννιά κρατών προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, όπου τάχθηκαν υπέρ του ευρωομολόγου, από εκεί και πέρα η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς από τη δημόσια συζήτηση. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός οικονομικών σε ανακοίνωσή του χειροκρότησε κιόλας την ανεπαρκή απόφαση του Eurogroup. Φανταστείτε λοιπόν, η Ελλάδα που πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της Συνόδου των χωρών του Νότου, που έσυρε το χορό ενάντια στη λογική της τιμωρητικής λιτότητας, που πρώτη έθεσε πόσο απαράδεκτο είναι τα πλεονάσματα των χωρών του Βορά να αντικατοπτρίζονται στα ελλείμματα των χωρών του Νότου, τώρα απλά να παρατηρεί τις εξελίξεις, σα μια μικρή και ασήμαντη χώρα. Μερίδα του κόσμου φοβάται μήπως αυτά τα μέτρα περιορισμού – λόγω του κορωνοϊού – αποκτήσουν ένα είδος μονιμότητας και μήπως ενδεχομένως στραφούν κατά της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Σας ανησυχεί εσάς κάτι τέτοιο; 

 Μας ανησυχεί και πολύ μάλιστα. Φοβάμαι ότι όταν θα βγούμε από τα σπίτια μας θα βγούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Και ιδιαίτερα στη χώρα μας, με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κρίση έχει αρχίσει να δημιουργεί μείζονα ζητήματα δημοκρατίας. Και η λογοδοσία είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση νομοθετεί μόνο με ΠΝΠ, ακόμη και για τα οικονομικά μέτρα. Η ενημέρωση επίσης είναι βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Είχαμε και από πριν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που στραγγάλιζε το πλουραλισμό. Με τη κρίση αυτό απογειώθηκε. Δεκάδες Μέσα Ενημέρωσης αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Και η κυβέρνηση φαίνεται να το διασκεδάζει. Βγάζει χρήμα από το Δημόσιο Ταμείο για να δώσει χωρίς καμία διαφάνεια σε όποιον αυτή επιθυμεί. Με το αζημίωτο φυσικά. Με αντίτιμο να λιβανίζουν τον κ. Μητσοτάκη από το πρωί μέχρι το βράδυ και να υβρίζουν ή να εξαφανίζουν τη φωνή της αντιπολίτευσης. Ακόμη και η Δημόσια τηλεόραση, έκοψε στη μέση τη προβολή της υποτίθεται διακαναλικής συνέντευξης μου για την οικονομία. Όσο θυμάμαι τα πολιτικά πράγματα, αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Διακαναλική της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δίχως κανάλια. Αλλά και οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι ρυθμιστικοί φορείς, δείχνουν να βυθίζονται στην ανυπαρξία τους. Αναρωτιέμαι αν για παράδειγμα το ΕΣΡ υπάρχει, αν είναι καλά στην υγεία του ο Πρόεδρός του, που διορίσαμε εκεί με διακομματική πλειοψηφία ή τον χτύπησε και αυτόν κανένας ιός. Όχι ο ιός της γρίπης αλλά της αδράνειας και της ανυπαρξίας. Μας ανησυχεί επίσης η απόπειρα μονιμοποίησης, με πρόσχημα την πανδημία και τις επιπτώσεις της, των μέτρων που στρέφονται κατά των εργαζομένων, και της κοινωνικής πλειοψηφίας, προς όφελος όσων βλέπουν τα δικαιώματα των πολλών ως εμπόδιο στον πολλαπλασιασμό των κερδών και της δύναμής τους. Μας ανησυχεί τέλος η ιδέα ότι θα συνηθίσουμε τον αυτοπεριορισμό και την κοινωνική απόσταση. Γιατί η απόσταση των ανθρώπων είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Και ειδικά σε περιόδους κρίσης αυτό που χρειάζεται είναι η αλληλεγγύη και η συλλογική διεκδίκηση. Να βρεθούμε ξανά ο ένας πλάι στον άλλο. Και να παλέψουμε μαζί για να μη μείνει κανείς μόνος του απέναντι στη κρίση. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι που διακινούνται στον Τύπο πώς τα βλέπετε; Ο κ. Μητσοτάκης τα διέψευσε κατηγορηματικά.

 Θεωρείτε ότι είναι άκαιρα ή έχουν κάποια λογική βάση; 

 Να θυμίσω το παλιό και γνωστό: Τα σενάρια πρόωρων εκλογών πάντα διαψεύδονται. Με τόσο μεγαλύτερη ένταση, μάλιστα, όσο πιο πιθανά είναι. Πιστεύω λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρά την πανδημία, θέλει να κάνει εκλογές όσο πιο γρήγορα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Και σκέφτεται εκλογές όχι από υπερβολική σιγουριά αλλά από φόβο. Από φόβο ότι όσο περνάει ο καιρός θα βρίσκεται απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αυτός με την πολιτική του έχει ήδη γιγαντώσει. Και θέλει να δραπετεύσει από αυτή την ευθύνη. Και πολλοί γύρω του, τον συμβουλεύουν να το πράξει, αδιαφορώντας για την ηθική ζημία, όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος της δημοκρατικής νομιμοποίησης αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Επειδή ονειρεύονται να υφαρπάξουν τη νομιμοποίηση. Ωστόσο όλα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι. Γιατί στην πολιτική όπως και στη ζωή, συνήθως πέφτεις μέσα στους λάκκους που σκάβεις για τους άλλους.     

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

#ΜένουμεΌρθιοι

Σχέδιο άμεσων και κοστολογημένων παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid 19:


Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ερωτηση Νίκου Συρμαλένιου προς τον υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα : «Ανασχεδιασμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στις Κυκλάδες και μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού»
Είναι σαφές ότι η υγειονομική κρίση της πανδημίας και ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει σοβαρές επιπτώσεις και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τα νησιά και, προφανώς, στις Κυκλάδες. Επίσης, είναι άλλο τόσο σαφές ότι θα πρέπει οι μετακινήσεις των επιβατών να ελέγχονται με αυστηρό τρόπο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί με τον πλέον απόλυτο τρόπο η μη διασπορά του ιού στα νησιά.
Έγκαιρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την Ακτοπλοΐα που αφορούσαν τόσο στον ανασχεδιασμό των δρομολογίων και την ασφάλεια των νησιών, όσο και στη στήριξη της ναυτεργασίας.
Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, χωρίς διάλογο με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των νησιών, προχώρησε σε συμφωνία μόνο με τους ακτοπλόους σε μονομερή ανασχεδιασμό των δρομολογίων, με αποτέλεσμα, σε αντίθεση ακόμα και με τα χειμερινά δρομολόγια, να έχουμε νησιά όπως η Άνδρος και η Τήνος που από δύο καθημερινά δρομολόγια, τώρα να συνδέονται με τη Ραφήνα μέρα παρά μέρα, η Νάξος να μην έχει καθημερινή διασύνδεση με τη Σαντορίνη και να μην μπορεί να μεταφέρει τα αγροτικά της προϊόντα, η Ανάφη να έχει μόνο δύο προσεγγίσεις τη βδομάδα ενώ κάθε Σάββατο να έχει ταυτόχρονα δύο πλοία, ενώ και οι Δυτικές Κυκλάδες, η Φολέγανδρος, η Σίκινος κ.α. εντάσσονται σε δρομολόγια μειωμένης συχνότητας. Έτσι, τα νέα δρομολόγια αποκλείουν  στους νεφροπαθείς της Πάρου να πάνε στη Νάξο για την αιμοκάθαρσή τους, τους Νιώτες να πάνε στο Νοσοκομείο της Θήρας ή της Νάξου και όλοι ενδεχομένως να πάνε στη Σύρο. Τα δε συνεργεία των εργαζομένων που επιτρέπεται να κινούνται είναι οι ιδανικοί διασπορείς του ιού.
Είναι φανερό ότι με τη μονομερή αυτή συμφωνία, μπορεί να ικανοποιήθηκαν κάποιοι ακτοπλόοι, όμως ούτε οι ναυτικοί κατοχυρώνονται, ούτε βεβαίως οι νησιώτες νοιώθουν ασφαλείς, αφού οι υγειονομικές δομές των νησιών παραμένουν ανίσχυρες, ενώ, ταυτόχρονα, δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των εμπορευμάτων τους, με συνέπεια να υφίστανται περαιτέρω οικονομική ζημιά, πέραν του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της παύσης της τουριστικής περιόδου.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)    Τι μέτρα πρόκειται να πάρει, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες ασφάλειας και συνέχισης της εμπορευματικής κίνησης; Πως θα διασφαλιστούν περαιτέρω τα νησιά, έστω ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του COVID-19 και μάλιστα ενόψει των ημερών του Πάσχα;
2)    Θα επιδιώξει το διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια  και τους φορείς των νησιών, έτσι ώστε καθόλη την περίοδο της κρίσης, να διαμορφωθεί ένας εξορθολογισμός στον ανασχεδιασμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων; Θα υπάρξουν ενδεχομένως και πρόσθετες γραμμές δημοσίου συμφέροντος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ανασχεδιασμού αλλά και οι θέσεις εργασίας των ναυτικών;
3)    Θα υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ναυτικών της ακτοπλοΐας, που βρίσκονται είτε σε αναστολή, είτε ακούσια εκτός θέσεων εργασίας, αφού εκτελούνται δρομολόγια λιγότερα ακόμα και της χειμερινής περιόδου;    



Ο ερωτών βουλευτής

Συρμαλένιος Νίκος