Για τον κίνδυνο αθρόων πλειστηριασμών εν μέσω πανδημίας
Ποιά είναι η θέση σας για την επικείμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας;
Η άρση προστασίας της α' κατοικίας συνιστά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, έμποροι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών.
Η κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται με τους θεσμούς ενόψει της 1ης Μαΐου. Η πραγματικότητα είναι ότι αρνείται να παρατείνει την προστασία της α' κατοικίας και να απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2020. Ότι βιάζεται να ανοίξει τα δικαστήρια με προφανή σκοπό. Ότι ετοιμάζει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο υπό τις οδηγίες των τραπεζών.
Η πρόταση της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή για την προστασία της α' κατοικίας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, είναι μια σοβαρή πρόταση, σε θετική κατεύθυνση. Καλούμε κόμματα, οργανωμένη επιχειρηματικότητα, καταναλωτικές ενώσεις και φορείς δανειοληπτών να συμβάλλουν στο διάλογο που ανοίγει η πρόταση αυτή.
Η υγειονομική και η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρία για τους λίγους και καταστροφή για τους πολλούς.
Αληθεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσαν στη Βουλή την τροπολογία για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020;
Ναι, αληθεύει. Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, καλούμε την κυβέρνηση να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Αν δεν το πράξουν, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φέρουν ακέραια την ευθύνη.
Γιατί σας ανησυχούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει την επανεκκίνηση της εργασίας αρχίζοντας από τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία;
Το εξήγησε αυτό ο Αλ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Θα δούμε ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις για την επανέναρξη της εργασίας. Βλέπω, βεβαίως, ότι υπάρχει μία σπουδή να επανεκκινήσουμε από τα δικαστήρια και από τα υποθηκοφυλακεία. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, διότι δεν μπορώ να καταλάβω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξαναξεκινήσει είναι τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, είναι ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών και των funds να επαναλειτουργήσουν οι τα δικαστήρια για να βγάλουνε αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Αν αυτό το συνδυάσει κάνεις με το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιλαμβάνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα βρεθούμε μπροστά και σε καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης, από ανθρώπους που θα απειλείται η περιουσία τους ή από ανθρώπους που θα απειλείται το σπίτι τους, τη στιγμή που θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, όπου η παρουσία μας, η παρέμβασή μας, είναι κρίσιμη».
· Για τα ταμειακά διαθέσιμα
Πώς σχολιάζετε την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση σας για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας;
Ο κ. Σταϊκούρας ήρθε στην βουλή και κατέθεσε μερικά από τα στοιχεία που του είχαμε ζητήσει για τα ταμειακά διαθέσιμα. Μελετώντας όμως προσεκτικά τα στοιχεία που κατέθεσε, προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορεί να εμπαίζει το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Και αν ο ίδιος δεν γνωρίζει την διαφορά υπάρχουν άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι στο υπουργείο του που μπορούν να του την εξηγήσουν.
Είπε ότι:
«Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό».
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι η εξής:
--Το 2014 δεν υπήρχε Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου (ΕΛΘ). Τα μόνα χρήματα που μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει ήταν όσα υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα κατέθεσε έγγραφα στην βουλή που αποδεικνύουν ότι αυτά τα ποσά ήταν τρία (3) δις.
--Τα υπόλοιπα ήταν τα χρήματα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης εκτός ΤτΕ τα οποία όχι μόνο δεν ήταν συγκεντρωμένα, δεν ήταν καν δυνατόν στην κυβέρνηση να γνωρίζει το πόσα ήταν. Και ακόμα και για αυτά που γνώριζε, πολλοί φορείς αρνούντο την κρίσιμη στιγμή να συναινέσουν στην αξιοποίηση τους.
Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Γιατί το κράτος που έφταιξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχε ως στόχο να είναι λειτουργικό. Είχε ως στόχο να εξυπηρετεί πελατειακές λογικές, να έχει κρυφά ταμεία, να λειτουργεί με αδιαφάνεια στους πολλούς και με χάρες στους λίγους. Για αυτό, αυτό το κράτος χρεοκόπησε. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το οργανώσει, να του βάλει μια τάξη, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα οικονομικά του η ΝΔ αντιδρούσε. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, να δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας, να βάλει κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας μας κατηγορούσε ότι στραγγαλίζουμε και κλέβουμε τους δήμους και τους οργανισμούς.
Τον Ιούλιο του 2019 τα χρήματα κράτους και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 31 δις. Όμως ακριβώς λόγω της οργάνωσης και του ΕΛΘ η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της χώρας, δανειακές ή μη, και τα χρήματα στις εμπορικές τράπεζες. Άρα και τα 43 δις που παραδέχεται ότι παρέλαβε ο κ. Σταικούρας.
Δηλαδή λέτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα που βρισκόμασταν στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας και παρέδωσε μια χώρα όχι μόνο με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά αλλά και με μαξιλάρι ασφαλείας για δύσκολες συγκυρίες όπως η σημερινή;
Ακριβώς αυτό λέμε. Και τούτο το αποδεικνύουν τα γεγονότα:
Η ΝΔ παρέδωσε μια χώρα το 2015 που δεν είχε πάρει χρήματα από το Αύγουστο του 2014, είχε σχεδόν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές, και δεν είχε υπολογίσιμα αξιοποιήσιμα ταμειακά διαθέσιμα. Μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος, τεράστιες ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους της το επόμενο 6μηνο, ανάγκες που για το σύνολο του 2015 έφταναν τα 21.9 δις. Μια χώρα δηλαδή έτοιμη να χρεοκοπήσει. Και ο κ. Σταϊκούρας το γνωρίζει αυτό γιατί αυτό ήταν συνειδητή επιλογή της ΝΔ.
Αντίθετα εμείς αφήσαμε στα ταμεία του κράτους 31 δις (43 με τον ευρύ ορισμό), ρυθμισμένο χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσβαση στις αγορές, καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα.
Η διαφορά είναι κολοσσιαία. Καλό είναι όταν μιλάμε για τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό στις θυσίες τους. Ειδικά όσοι πήγανε να στήσουν παγίδες ονειρεμένοι αριστερές παρενθέσεις.
Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί σωστά η παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να το αγνοεί, αλλά η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν μια δύσκολη δουλειά. Ας μη χρειαστεί να την επαναλάβουμε.