Τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου;
Όπως τόνισαν οι βουλευτές της αντιπροσωπείας σε συνέντευξη τύπου μετά την εν λόγω συνάντηση, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στα νησιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, βρίσκεται εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, κάνει απλώς εξαγγελίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα νησιά με 15.000 άτομα εκ των οποίων τα 5.500 στη Μόρια, σήμερα βρίσκονται στα νησιά συνολικά πάνω από 40.000 εκ των οποίων οι 20.000 στη Μόρια. Αν δεν ληφθούν άμεσα, σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα, το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση «κόλαση» στα νησιά, επισήμαναν οι βουλευτές.
Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την παρούσα κατάσταση, εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία της γι’ αυτήν, ζήτησε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για άμεση ανακούφιση που θα ωφελήσει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους ίδιους τους πρόσφυγες / μετανάστες.
Γιατί ψηφίσατε παρών στην τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για το προσφυγικό;
Με την τροπολογία, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μετά από μήνες την ανάγκη για ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχορηγήσεις στους Δήμους που διατηρούν στα όρια ευθύνης τους ανοικτές δομές φιλοξενίας, κίνηση που αποτελούσε μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών και ένταξη των αιτούντων άσυλο στην κοινωνική ζωή.
Η τροπολογία, όμως, περιλαμβάνει και άρθρα που διαπιστώνουν λάθη του κοντινού παρελθόντος και είχαν συγκεντρώσει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, όπως είναι η θέση του Εθνικού Συντονιστή και η σύσταση Ενιαίου Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, θεσμοί που παραμένουν, έστω και με σημαντικά περιορισμένες αρμοδιότητες - όσον αφορά τον Συντονιστή- παρά την αναγνώριση στην Αιτιολογική Έκθεση ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει την ευθύνη για το στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμό των υπηρεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων.
Είναι για εμάς δεδομένο, βέβαια, ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε διατάξεις όπως είναι αυτή που προβλέπει τη δημιουργία νέων ΠΡΟΚΕΚΑ για την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων έως και 36 μήνες, τη στιγμή που δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανοικτές Δομές Φιλοξενίας, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ. Επίσης, τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχέδιο έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την χρηματοδότηση κλειστών κέντρων – φυλακών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για δημιουργία Μητρώου εργαζομένων και συνεργατών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και την ένταξη, να πληροφορήσουμε την κυβέρνηση ότι είχε συσταθεί Μητρώο ΜΚΟ επί ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που η ΝΔ κατάργησε. Το Μητρώο θα μπορούσε να εμβαθύνει όσον αφορά τον έλεγχο των Οργανώσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτό, περιλαμβάνοντας και διαδικασία αποπομπής όταν αυτό χρειάζεται, χωρίς όμως γενικεύσεις και αυθαιρεσίες όπως προβλέπεται ένα κράτος δικαίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ψηφίσαμε παρών και αναμένουμε από την κυβέρνηση ουσιαστικές κινήσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού με βάση τον ανθρωπισμό, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα.
Πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να δίνεται προσωρινός ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες;
Μετά από 7 μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα, μετά από τη διεθνή κατακραυγή (βλ. πρόσφατο δημοσίευμα στο Lancet) και την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για επαναφορά του ΑΜΚΑ, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων (το 35% είναι παιδιά) αλλά και τη σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ενεργοποιηθεί επαναφέροντας περίπου αυτό που λοιδορούσε ως πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» του ΣΥΡΙΖΑ: μια μορφή ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ( ΠΑΑΥΠΑ) .
Το «επιτελικό Κράτος» της ΝΔ αποδείχθηκε περίτρανα στη διαχείριση του προσφυγικού όχι μόνο ανέτοιμο και ανίκανο, αλλά και ιδεοληπτικό, ανεύθυνο και, κυρίως, επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Και φυσικά εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα, αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μένει τώρα να παρακολουθήσουμε στην πράξη κατά πόσο η διαδικασία χορήγησης του ΠΑΑΥΠΑ θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Γιατί η ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αξιοπρεπούς περίθαλψης ενός ευάλωτου πληθυσμού όπως οι πρόσφυγες, είναι άμεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου